Amb la Marjaleria

No és la primera vegada que els parle de la Marjaleria, d’allò que era, de com ha evolucionat, de com ha sigut d’enganyada i de cap on hem d’anar per recuperar de la manera més racional possible aquest espai tan característic de la nostra geografia i on tanta gent resideix.

Per a Compromís i per aquest govern la Marjaleria és un espai prioritari com així ho avala la nostra política. Les inversions contra les inundacions, la tan reclamada remodelació del camí La Plana, l’eliminació d’aquella aberració que era el Pla Especial de la Marjaleria, així com el desenvolupament en el Pla General de les zones de minimització d’impacte són algunes de les mesures impulsades i que ja són una realitat. Com també ho és la solució que dóna la nova llei urbanística que busca resoldre una problemàtica d’anys d’existència.

Si els torne a escriure és perquè aquest dijous Compromís vam estar a la seu de l’associació de veïns de la Marjaleria, on també van acudir veïns i veïnes del Camí Fondo, Parc Meridià, La Coloma i la Plana-Antrilles. Els meus companys Verònica Ruiz i Francesc Mezquita i jo mateix vam acompanyar a l’exsecretari autonòmic d’Ordenació del Territori i redactor de les modificacions de la LOTUP en aquest apartat, Lluís Ferrando, per explicar com la nova llei urbanística que el Botànic vam aprovar el passat febrer és l’oportunitat per regularitzar  i legalitzar els habitatges, prestant atenció a les seues particularitats i, això sí, fent les actuacions necessàries perquè aquests habitatges tinguen el mínim impacte possible sobre l’entorn, i sobretot, sobre el subsòl i el sistema hídric.

Cal dir que la claredat amb què parla Lluís sempre s’agraeix. Les modificacions que va fer de la llei les va impulsar des del coneixement, des del diàleg, amb molt de realisme i fugint d’eixa utilització partidista que s’ha practicat molt jugant amb les vivendes de la gent per aconseguir vots a base de falses promeses.

Eixa honestedat va permetre que les modificacions tiraren avant amb el vot favorable de tots els partits en les Corts Valencianes. I això és fruit de la bona política, la que està feta amb altura de mires, pel que Compromís treballem cada dia.

Ferrando va explicar com les anteriors lleis no podien donar cap solució realista als habitatges disseminats pels camps, siguen en muntanya o en marjal. Com l’anterior model urbanístic estava pensant “a lo gran”, sense tenir en compte a eixe xicotet propietari que havia fet una casa en un xicotet espai del camp.

L’exemple més clar del fracàs de l’anterior model el tenim justament a Castelló, ja que l’anterior Pla Especial de la Marjaleria no va ser capaç d’urbanitzar ni un sol metre quadrat i la seua urbanització suposava la ruïna per milers de marjalers.

El fet és que eixes vivendes que en principi estaven pensades per passar un parell de mesos a l’estiu i uns dies a Pasqua s’han convertit en habitatges de tot l’any per a moltes famílies. I aquesta realitat ha fet que hi hagen necessitats de serveis i al mateix temps solucions mediambientals que cal treballar.

La minimització d’impactes tindrà un cost per als propietaris, i no tots els habitatges es podran acollir, però els permetrà legalitzar les seues cases. Els permetrà eixir d’eixa situació d’amenaça constant d’enderrocament a què havien sigut abocades per la negligència de governs anteriors.

Li ho he de confessar: parlar directament amb la ciutadania és d’allò més gratificant, perquè la gent de Castelló és honrada i et diu allò que pensa. Podràs estar d’acord o no, acceptaran les teues explicacions o senzillament tindran un altre punt de vista en el que no coincidirem; però són clars. I el que vam escoltar dijous és allò que sempre escoltem quan anem a la Marjaleria: gent cansada d’enganys, de falses promeses que mai arriben, de no tenir clar quina és la seua situació.

Fa quatre anys, Compromís vam ser molt clars en estudiar quina era la situació. Ara els hem explicat als veïns i veïnes quina és l’oportunitat que ens ofereix el nou escenari, i el més important: hem sigut realistes a l’hora de marcar quant de temps pot tardar perquè comencen a veure la llum. Perquè per donar falses aspiracions i dir al veïnat el que vol escoltar sense pensar en les conseqüències ja hi ha altres formacions polítiques.

 

Ignasi Garcia

Portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló i diputat provincial

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: