Betlem de la Pigà

“Alça morrut, castanyut, avui no aniràs al parany. Se’t faran les castanyes, com a melons de tot l’any”. La veritat, no imagine millor manera per començar el Nadal que així, amb el Rei Barbut cantant-te enmig del Teatre Principal l’alça morrut castanyut; mentre en les llotges del costat, xiuxiuegen, “eixe és el regidor”, i dibuixen un somriure a la cara.

I és que com diu molta gent en Castelló, el Nadal no comença en la nostra vila fins que no arriba el Betlem de la Pigà. I aquest any hi havia novetats i motius per estar-ne ben orgullós.

Més enllà dels comentaris i la sàtira de l’actualitat, com la plaga dels mosquits o l’ofensa a la dreta a Pepet i Marieta, enguany és el centenari de Matilde Salvador, una dona avançada al seu temps. La primera dona directora que va estrenar un opera al gran teatre del Liceu de Barcelona. L’única filla predilecta de la nostra ciutat.

I clar, el Betlem és una de les seues obres més significatives. Cal dir-ho: eixe esperit del Castelló de meitat del segle XX és viu en tota l’obra, l’enyor per eixa identitat que hem viscut, que està impregnada en la nostra llengua, és el més gran tresor que tenim tots els castellonencs i castellonenques, així com eixe passar de personatges que es van presentant, amb danses i música, amb frases fetes i presentacions. Personatges que van omplint l’escenari fins a dibuixar una estampa espectacular.

Difícil no veure la similitud del Betlem de la Piga amb les presentacions de les nostres Gaiates. Ara, més enllà de tot això, una de les coses que més em preocupa és que Conchin no el coneixia. I arribats ací vostés diran, i qui és Conchin? Doncs bé, Conxin és una dona castellonera, de tota la vida, de soca com la que més. Però com molta altra gent, no li arriba o no coneixia el Betlem de la Pigà. Conxin va estar el dissabte 23 al teatre principal, i va quedar entusiasmada, com molts altres castelloneros quan el veuen per primera vegada.

Però la pregunta continuava sent la mateixa, com és possible que un dels millors tresors d’aquesta ciutat, Conchin no el coneguera? Com sempre que tinc un dubte, acudisc a la persona amb més seny (intel·ligència emocional li diuen ara), que conec: la meua germana. I el que em va dir no em feia sentir millor. Una de les seues mestres s’havia interessat per un betlem d’altre poble, i en aquell municipi li van dir, com ens preguntes pel nostre si en Castelló teniu el Betlem de la Pigà? I resulta que la professora tampoc no el coneixia.

En resum, que molta gent de Castelló no coneix el nostre Betlem, i hi ha gent de fora que sí. La veritat, açò no casa massa amb eixe eslògan d’orgull de Castelló.

Durant massa temps, allò que ens feia ser autèntics i especials estava amagat. I a sobre, la nostra capacitat d’innovació i creació també. Era com si hi haguera coses que no es podien fer, i altres sols podien ser per uns quants.

I jo pense que no, que la millor manera de fer créixer les nostres virtuts és donar-les a conéixer, fer que cresquen i sobretot innovar amb elles. Qualsevol espectacle que no puga entusiasmar o eriçar la pell, amb el pas del temps està abocat a l’oblit. I no ho pedem permetre.

Cal una reflexió, profunda dels valors que hem estat transmitent. La regidoria de Cultura de l’ajuntament de Castelló en aquests quatre anys ha sigut capaç de crear eixe sentiment d’orgull i d’autoestima, en cada espectacle que ha programat. Sentiments tan necessaris per a una ciutat que aspira a exercir la seua capitalitat.

Però és evident que hi ha inèrcies acumulades durant els anys que encara ens costaran de canviar. No pot ser que un dels més grans tresors que tenim a Castelló siga desconegut per la seua gent. Cal que per tota la vila i ravals, quan arriba el Nadal criden: carabassa ben torrà, al Betlem de la Pigà. Vítol!

Ignasi Garcia Felip

Portaveu de Compromís i regidor de Transparència, Modernització i Normalització a l’Ajuntament de Castelló.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: