Contra la violència masclista, prevenció

La veritat és que m’entristeix molt vore com determinats partits polítics utilitzen la lluita contra la violència masclista com a moneda de canvi en les negociacions de pressupostos, lleis, etc. Pense que tot allò que es demane com a complement no deixa de ser això, un complement ja que el tema és prou important per tindre pes per ell mateixa. Des de la regidoria d’igualtat hem impulsat multitud de projectes que estan canviant la ciutat. Treballem durant tot l’any per aconseguir el desenvolupament humà i creixement personal de les dones de la ciutat, perquè les dones s’empoderen des de la perspectiva de gènere. A banda de donar atenció individual a les dones que presenten dificultats en matèria d’igualtat, donem formació contra la violència masclista i per la igualtat a entitats ciutadanes, a alumnat i professorat de primària i secundària, a associacions de la ciutat i al personal municipal, tant tècnic com polític. L’objectiu de la regidoria és sensibilitzar, conscienciar i educar en perspectiva de gènere a la població en general. Impulsem i desenvolupem programes per a la igualtat efectiva d’oportunitats entre homes i dones.
Vull destacar avui les accions que fem i que, tot i no ser directament del Programa contra la Violència, contribueixen a evitar-la.
Tenim com àrea estrella l’impuls de l’elaboració dels pressupostos de l’ajuntament tenint en compte la perspectiva de gènere. Quan ens parem a preguntar si una despesa impacta de forma diferenciada a homes o dones, la decisió final ja no és la mateixa que si ni tan sols ho hem preguntat. La metodologia aplicada consisteix en la classificació dels recursos pressupostaris inclosos en els plans departamentals d’acord a tres categories: impacte directe, impacte indirecte, i impacte no identificable. Actualment 24 són els negociats, unitats i serveis de l’ajuntament que s’han sumat a aquest procés i que han identificat pressupostos amb enfocament de gènere de les seues accions en els plans departamentals per als pressupostos de l’any 2017 i 2018. Per al pressupost del 2018, els pressupostos identificats amb impacte de gènere suposen el 28% del total de plans que han de realitzar pressupost. Des de totes les àrees es pot i es deu treballar per la igualtat.
Hi ha un programa del que personalment estic molt satisfeta i és el programa de Patis Coeducatius, amb el que, després analitzar l’ús de l’espai en els patis escolar, ha provocat que les escoles dissenyen multitud d’activitats per a oferir alternatives al futbol,que ocupava una gran part de l’espai. L’any que ve arribarà a tots els col·legis de la ciutat.
A l’Escola d’Igualtat d’aquest any les persones participants, totes pertanyen a entitats de caràcter social, han tingut la seua certificació prèvia presentació d’un projecte de treball de la igualtat en la seua entitat.
Tenim fa anys l’Escoleta de Matí i Vesprada, un servei d’atenció a nens i nenes fora de l’horari escolar, al propi cole, amb la intenció que es puga conciliar la vida familiar i laboral, i on es treballa la igualtat amb la gent més menuda.
Estem impulsant el projecte Castelló Igualitari, que pretén generar nous espais de participació i interlocució entre l’ajuntament i la societat civil en matèria d’igualtat de gènere. Es treballa amb associacions de dones, amb totes les entitats i persones que estan compromeses amb els feminismes i la defensa dels drets humans de les dones. Tenim sessions amb associacions, amb tots els partits polítics i amb l’equip del Servei d’Igualtat d’Oportunitats. L’elaboració del 3r Pla d’Igualtat Municipal amb la participació de tècnics, associacions, entitats i un disseny participatiu.
Hi ha molta activitat, a alguns els hi semblarà que tirem els diners però la despesa en igualtat és inversió. És prevenció.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: